💥Jakie związki kryje w sobie torfowa whisky🔥❓
Porównań dla smaku i aromatu whisky torfowej jest wiele- począwszy od zapachu asfaltu🏎, spalonej gumy🚬, kabli 🔌na bandażach medycznych 🩺 kończąc.
Prawda jest taka, że albo się ją kocha ❤️albo nienawidzi 🖤jednak trzeba jej oddać, że aromat ma jeden jedyny w swoim rodzaju- niepowtarzalny👌.
Nam, spaczonym chemicznym rzemiosłem🧑🔬, aromat whiskey torfowej 🍷przypominał ten towarzyszący procesowi pirolizy 🔥, stąd nasunęły nam się skojarzenia, aby sprawdzić jak to jest z zawartością substancji organicznych w tym alkoholu, które niekoniecznie kojarzą się ze zdrowym trunkiem…☠️
Nie bylibyśmy sobą w Ekotechlab 😁, gdybyśmy nie sprawdzili tego własnoręcznie z wykorzystaniem zawansowanej aparatury badawczej💪 – w tym przypadku użyliśmy SPME oraz GC-MS.
Narodził się pomysł prześwietlenia kilku trunków🍷🍸🍹, porównując je ze sobą, celem znalezienia tajemniczych nut 🎼, tak charakterystycznych dla torfowej whisky🍷 a może i dla pirolizy🔥 właśnie…⁉️ a oto rezultaty naszego małego śledztwa🧐.
W badaniach udział wzięły: czysta wódka marki Finlandia🤍, Bourbon whiskey od Jim Beam🧡 i torfowy Ardbeg💛 z wyspy Islay.
Spośród przebadanych alkoholi tylko torfowa whisky zawierała:
👉Furfural
👉Benzaldehyd
👉Fenol
👉Naftalen
👉2-metylofenol
👉Alkohol fenyloetylowy i wiele innych (łącznie ponad 50 związków☠️‼️)
Podsumowując👩🔬, charakterystycznymi związkami dla whisky torfowej są głównie te pierścieniowe💀💀💀.
Warto także zaznaczyć, że analiza SPME-GC-MS jest niezwykle czuła👀, co pozwoliło nam wykryć🧐 związki o stężeniu znacznie poniżej 1 ppm‼️
Dlatego nie ma potrzeby obawiać się jej spożywania👍, ale☝️ zawsze warto pamiętać o umiarze👌, wszak jak często lubimy powtarzać👨🔬 kluczem do zdrowia💪lub toksyczności☠️ jest 👉dawka👈❗️