🍄Sromotnik smrodliwy (Phallus impudicus L.) – czemu przylatują do niego muchy❔❔❔🧐
Grzyb ten polską nazwę zawdzięcza cuchnącemu zapachowi, który wydzielają jego dorosłe zarodniki, zaś jego rodzajowa nazwa nawiązuje do jego kształtu, wywodząc się od greckiej nazwy prącia (Phallus)😵.
W lesie można go rozpoznać przy użyciu ‘google lens’, jednak głównie dzięki chmarze much👀, które na nim przesiadują.
Postanowiliśmy sprawdzić jakie związki🧪 stają za wabieniem much przez tego osobnika🍄.
Z pomocą przyszła nam analityka chemiczna🥼 i badania z wykorzystaniem chromatografu gazowego z detektorem MS oraz FPD, dzięki którym zidentyfikowaliśmy związki organiczne występujące w grzybie tj. disiarczek dimetylu🤮, linalol, ocymen oraz fenyloacetaldehyd.
🚀Co ciekawe „jajka🥚”(na zdjęciu), z których wyrasta właściwy grzyb🍄 są jadalne 🍳(nawet na surowo) i w niektórych krajach uznawane są za przysmak. Z wyglądu trochę przypominają purchawkę, ale są bardziej „jajowate”. Nalewka🍷 z tzw. czarciego jaja🥚 w medycynie ludowej💉 była znanym sposobem na leczenie wrzodów oraz przyspieszenie gojenia ran🤕.
Zapraszamy do udziału w szkoleniach z chromatografii gazowej Ekotechlab , dzięki której udaje się rozwiązać tego typu zagadki oraz do akredytowanych badań terpenów🍨🎈🌿☣⚗