Jak to się dzieje, że latem możemy kupić zeszłoroczne jabłka?
To dzięki rozwojowi nauki 😀
Jesienią, zaraz po zbiorach, takich jabłek nie brakuje. Jednak im dalej od zbiorów tym trudniej utrzymać wysoką jakość owoców….
1-Metylocyklopropen (1-MCP) to gazowa substancja stosowana w celu spowolnienia dojrzewania owoców (w Polsce głównie jabłek) i utrzymania świeżości ciętych kwiatów.
Jak to działa? 1-MCP blokuje receptory etylenu
w roślinach. Receptory te stymulują lub regulują wiele procesów takich jak:
· dojrzewanie owoców
· kwitnienie kwiatów
· zrzucanie liści
Pojedyncza ekspozycja na 1-MCP może tymczasowo spowodować, że owoce są niewrażliwe na etylen a tym samym opóźnić ich dojrzewanie. Pojedyncza aplikacja po zbiorze może zapobiec utracie jakości przez dłuższy czas, 3-4 miesiące w temperaturze otoczenia (24°C) .
Owoców, które zostały poddane działaniu 1-MCP, nie można odróżnić od tych niepoddanych obróbce, mogą uzyskać certyfikat żywności ekologicznej.
Historia 1-MCP:
Właściwości 1-MCP zostały odkryte nie tak dawno temu, bo w 1996 roku przez amerykańskich naukowców (Sisler and Blankenship), Amerykańska firma AgroFresh Inc. opatentowała sposób wiązania gazowego 1-MCP (produkt to tzw. SmartFresh) do postaci białego proszku rozpuszczalnego w wodzie. Dzięki temu ułatwiona jest dystrybucja i aplikacja produktu.
Stosowanie:
W szczelnej komorze wypełnionej jabłkami, należy wyłożyć do naczynia z wodą rozpuszczalny proszek, sam 1-MCP nie rozpuszcza się w wodzie, tym samym po rozpuszczenie proszku-nośnika gazowe 1-MCP wypełnia całą komorę. Po 24 godzinach komorę otwiera się i wietrzy.
Na rynku pojawiło się wielu producentów, którzy starają się produkować podobne produkty, często w bardzo konkurencyjnej cenie.
Bardzo ważny dla sadowników jest zakup 1-MCP o odpowiedniej jakości, standardem w branży jest proszek o stężeniu 3,3%. Nie wszyscy producenci sprzedają produkt uczciwie, warto sprawdzić zawartość substancji w zakupionym preparacie;)
Zapraszamy do badania 1-MCP !